Melyik az én szigetem?
Azori kontra Kanári

Sao Miguel, az Azori- szigetek legnagyobbja sokadik látogatásunknál is elvarázsolt, ami nem is meglepő, mivel mindig is rajongtam a trópusi növényzetért, amit itt megspékelnek a távolból ragyogó zöld domboldalak, a végtelen színben vibráló virágok és a szabadon legelésző állatok. 

Ezzel szemben volt némi kétségem, mikor a kopár, végtelenbe terülő dűnékkel tarkított vulkanikus kanári szigetre, Fuerteventurára indultam.

Mégis már mikor először megláttam a repülőről, éreztem, hogy ez valami egészen más mint, ahol eddig jártam, és a zsigereim súgták, hogy fantasztikus élmények várnak rám.

Ez így is volt, de mielőtt belekezdek, elmondom, hogy ebben a beszámolóban a két szigetet fogom bemutatni neked, hátha segít, hogy melyik lesz számodra a legjobb választás, viszont könnyen megeshet, hogy csak nehezítem a döntésed, mert számomra mindkettő elképesztő hely, annak ellenére, hogy merőben más a hangulatot és értékeket kínálnak az oda utazóknak.

Kezdjük valami általánossal, legyen az mondjuk az időjárás. 

egyből egy szöges ellentét. Az Azori szigetekre elsőre utazóknak nem mindig boldog a megérkezés élménye, főleg, ha napimádókról van szó, ugyanis bár sok helyen olvasható, hogy igen szeszélyes az időjárás, mégis legtöbbünket mellbe vág, mikor első reggel full borús az ég, szemerkél az eső, és még esetleg a szél is cirógatja az arcunkat. Ezzel egy héten belül akár minden nap szembesülhetsz, ugyanúgy mint ahogy azzal, hogy egy pulcsiban indulsz le a partra, de mire odaérsz előbukkan a nap és hirtelen meg akarsz sülni a melegtől, vagy éppen a mindent körüllengő pára csapódik le a homlokodon. 

Nemcsak hogy percről percre változik, de 1-2 km távolságban egy időben is két teljesen eltérő időjárás tud lenni. Kb. a 3. napig nem hiszik el nekem az emberek, hogy a fürdőnadrágtól a rövidujjún át a vastag pulcsi-esőkabátig mindennek kell nálad lenni mindig.

Mindettől függetlenül az óceán relatív kellemes tud lenni, főleg késő tavasztól októberig, de ilyenkor sem jön rosszul egy 3/2-es wetsuit azért. 

napimádók figyelem! Fuerteventura minden elvárásotokat kielégíti, mondhatni egész évben, de májustól decemberig szinte garantált a száraz napos idő, kellemes, viselhető meleg, amit még jó is, megtör néha egy “kis” szellő. na igen, a szél azért tud tricky lenni, különösen az északi partokon közvetlenül az óceán mentén.

Saját tapasztalat alapján ajánlom, hogy a surfdeszkád mindig kellő megfontolással helyezd el, ha nem szeretnéd, hogy a szomszédos öbölben kössön ki ahogy egy váratlan fuvallat magával ragadja.

Milyen élmények várnak, mit lehet csinálni ezeken a szigeteken?

Az Azorin az említett klímából adódóan a természet elképesztő búja végtelenje kínál számtalan túrázási lehetőséget. Megszámlálhatatlan vízesés, tea- és ananász ültetvények, lélegzetelállító kilátók a hegytetőkön, a kék és a zöld elképzelhetetlen árnyalatai fogadnak, én teljesen kicsekkoltam már az első 10 percben, ahogy az autóból néztem a sztorit. 

Azért azt is megemlíteném, hogy ide nem a kultúra miatt jön az ember, azért hiába is jönne. Az érintetlen természet adja az élmények 90 százalékát. Ja! majdnem elfelejtettem a lényeget! A vulkanikus belső hő által melegített források, amiket több helyen  természetes medencékbe áramoltatva igazi dzsungel wellness-ben élvezhetsz. Hatalmas páfrányok levelei lógnak az arcodba miközben a Föld mélyéről érkező termálvíz a tested-lelked melegíti.

Tulajdonképpen annyiféle program közül választhatsz, és olyan csodákkal találkozol nap mint nap, hogy teljesen lényegtelenné válik, milyen az idő, esik-e az eső, sőt, egy ilyen fürdőzés az erdő közepén még misztikusabb élmény egy szemerkélős, ködös délután.

A kedvenc tavamat nemcsak a leghíresebb kilátó ponttól szoktuk megszemlélni, de lemegyünk a partjára, ahol egy meditáció után vagy előtt sup deszkára vagy kenuba pattanhat, aki szeretne, és a végtelenül nyugalmas tó közepén is elmerülhet magában, vagy  a tájban. Na jó, ezt most inkább abbahagyom, mielőtt megvennéd a repjegyed anélkül, hogy tudnád mi vár Fuerteventurán!

Szóval a kopár holdszerű táj. Ez elsőre nekem nem nyomott be semmit, de a kíváncsiságom mégis elvezetett ide. És mennyire jó, hogy ilyen kíváncsi vagyok! A Föld színek ennyi árnyalatát még sosem láttam egy helyen. elképesztő, amikor ott van előtted és tényleg 2 négyzetméteren belül látod a mélyvöröstől, az okkersárgán át a mohazöldig a színek kavalkádját. Ott kell lenned, hogy megéld. A színek mellett a végtelenbe nyúló vonulatok, a távolból felsejlő vulkánkráterek, a tisztán ragyogó türkiz óceánnal…Az ÓCEÁN! Sehol nem láttam még ilyen tisztát. Az az érzés, amiért gyerekkorodban rákattantál az azur fagyira. Megvan? Hívták hupikék törpikéknek is talán. Képes lennék egész nap a parton ülni és nézni, és csak engedni, hogy átitasson engem is az a tiszta végtelen szabadság, amit ont magából. 

A hullámok tökéletesen barátságosak. Fürdeni és szörfözni is végtelen biztonsággal lehet benne. 

kanárin egy kicsit kevesebb aktív programot, kirándulást választottunk, talán mert pont erről szól ez a sziget. Hogy ÁLLJ MEG! Csak légy jelen, és élvezd, hogy egy csoda helyen vagy! 

Azért elmentünk pár nagyon különleges beach-re. Egymás mellett 1-2 km-re jártunk hosszan elterülő aranyló finom homokos strandon, és vad fekete homokkal, és sziklákkal tarkított secret bay-t is felfedeztünk. ezen a helyen egyszerűen nem hagyhattuk ki a naplementés jóga testünket-lelkünket feltöltő energiáit. Emlékszem, ahogy körbeálltunk, talpunk alatt a langyos fekete homok, arcunkat gyengéden melengették a hullámok mögött lecsúszó nap sugarai, és csak figyeltem, mik azok a mozdulatok, amiken keresztül a legtöbbet befogadhatunk ebből a varázslatból. Mert ilyenkor én úgy érzem, maga a környezet, amivel igazán érdemes kapcsolódni, a jóga pedig egy szerény jelenléttel segíti ezt a kapcsolódást.

Ugyanígy egy másik este naplementéjében felsétáltunk a közelünkben elterülő vulkánra, így megcsodálva felülről annak hatalmas kráterét és a környező kisebb vulkánokat. 

Jártunk egy nagyon különleges sziklákkal tarkított sivatagi tájon, ahol felfoghatatlan alakzatok képződtek a kőzetekből az évek során. 

Fuerte, maradj ilyen egyszerű és nagyszerű, én ezért szeretlek.
Azt hitted itt a vége, és egy szót sem ejtek a lényegről!?
Igen, persze, hogy arra gondolok, hol, mit lehet megenni!

Ha esetleg ez eddig nem tudatosult volna benned az Azori- szigetek Portugália, míg Kanári Spanyolország része. Ennek tükrében a gasztro vonal is nagyjából a szárazföldivel azonos, de nézzük ez mit is jelent!

Természetesen mindkét szigeten akad szép számmal választék tengeri cuccokból. Azorin az egyszerűség dominál, akárcsak a mainland-en, a steak must have, ha eszel húst, hiszen szabadtartású marháik húsának nincs párja. Én magam a különféle zöldjeikért rajongom, sokféle leveles saláta, koriander, fűszernövények elképesztő életteli minden. A szarvasmarhákból adódóan a tejtermékek is híresek a szigetekről, a lakosság nagy része ezzel foglalkozik, kis családi üzemekben készülnek a sajt különlegességek. Nekem az egyik kedvencem a friss lágy sajt, ami egy nagyon könnyű, remegős henger tömben kerül általában a tányérra előételként. A nálunk is ismert piros aranyhoz hasonló paprika krémmel és elképesztő finom friss kenyereikkel kínálják. 

Minden alkalommal többször rámegyek a tonhal steak-re is, van, hogy étteremben, de sokszor boltban veszem frissen és magam készítem el egyszerűen só-bors kombóval, és a titkos koriander-lime- ananász salsával, salátával küldöm be. Na megvan már a repjegyed? 😀

Kérlek egy dologgal légy óvatos! ez pedig a föld alatt geotermikus vermekben hosszan főtt portugál kolbászkák, húsok. Szóval nem arról van szó, hogy veszélyben lenne az életed, de nekünk elég, hogy is mondjam…érdekes élmény volt ez a helyi tradicionális fogás.

Mindenesetre ez Azori sajátosság, ha kalandor vagy a gasztro terén is, akkor Furnas-ban hajts rá!

Mi a táborainkban mostanában inkább a portugál borok, ízletes ananász készítmények, és a cukrot és tojást meg nem tagadó cukrászremekek tesztelését preferáljuk. 

De nézzük mi a helyzet a spanyol szigeteken! Itt már kicsit színesebb, kísérletezőbb vonalon tapasztalhatjuk a zabál…mármint az étkezés mámorait. Jöhetnek a tapasok! Fuerteventurán is nagy a keletjük a kisebb porciókban választható hideg vagy meleg étkek sorozatának. Kedvenc klasszikusom a még fortyogó fokhagymás olajban sült rákocskák kedves agyagtálban szervírozva, lecsúszik mellé könnyen egy-két kívül ropogósra sült belül lágyan krémes croqueta is, és ha még marad hely tuti lefojtom egy a tetején karamellizált cukorbiztos krémes pudinggal a crema catalanaval. 

Most nem sorol fel az összes opciót, amivel kajatúladagolás útján kínozhatod magad, de légy biztos benne, hogy ez nem egy keto diétás utazás lesz, persze, ha elég erős vagy, és kitartasz az elveid mellett, vegán, cukor- és gluténmentes étkezésre is találsz az étlapokon kompromisszumos megoldást, én mégis arra biztatlak gyakorold a megengedést ebben az egy hétben.

Egyébként én szeretem utazások alatt a helyi élelmiszerboltokat is felfedezni, és mindkét helyen nagyon széles és izgalmas a választék, szóval abszolút működik az is, hogy az ember magának alkot ételeket mindenféle helyi ínyencségből, ehhez a Fuerteventurás fullos konyhás apartmanjaink jó terepet biztosítanak, és remekül lehet kombinálni a borok tesztelését, konyhai alkotófolyamatokat a közösségi örömködés élményével. 

Természetesen még oldalakon át tudnék sztorizni mindkét helyről, de a legjobb, ha személyesen jársz utána, vagy akár valamelyik táborunkban tapasztalt vezetőnk kíséretében.