Gyere rám Portugália!
Hol tali?

Portugáliának is rengeteg arca van. Érdemes egy kis időt szánni rá, hogy meghatározd, mire, milyen utazásra, élményekre is vágysz igazán. 

Ha belevetnéd magad a sűrűjébe, akkor természetesen a fővárost mindenképpen ejtsd útba, akár csak 1-2 nap erejéig kombinálva más városok látogatásával. Nagyon szép miradouro-k, kilátók vannak az óvárosi, központi negyedben, érdemes elnézni az LX factory hangulatos ipari telepen elterülő művész és gasztro központjába, én magam imádom a tradicionális portugál éttermeket, kávézókat a maguk proletár bájával, rengeteg rooftop bár közül választhatsz, és mindig van valami élet, akár ha csak kilépsz egy központi részen az utcára, simán belebotlasz egy buliba. 

Porto számomra Lisszabon késői kistestvére, tényleg sokkal kisebb, és a hangulat is egészen más, családias, emberléptékű kis ékszeres doboz, de mégis minden megvan, amire vágyhat az ember egy utazás alkalmával. ide is közvetlen járatok vannak Budapestről, szóval akár egy hétvégére is érdemes elnézni, vagy egy surf triphez igazítva pár napot eltölteni.

ha viszont valami egészen másra vágysz, mint a pezsgés, és inkább elmenekülnél a nagyvárosi zajból, akkor vagy a nyugati part délebbi kisvároskáit, vagy a Lisszabon feletti Ericeirát, északabbra Penich-t, esetleg a nyugalom és béke szigetét, Santa Cruzt ajánlom. 

Bár Ericeira mára surf főváros lett, és egyre nagyobb tömegek keresik a legjobb portugál hullámokat itt, mégis nagyon kedves és hangulatos macskaköves utcái segítenek megélni az egyszerű óceánparti kikapcsolódást. 

Santa Cruz tényleg egy lehetőség elbújni a világ elől, annak ellenére, hogy remek hullámokkal szolgál kora tavasztól őszig, a turista és surf turista hadak szerencsére elkerülik. Ezért is választottuk a bootcamp-ünk bázisául. Imádjuk, hogy miénk a hely, csak lokálok vesznek körül, isteni, friss halakat ehetünk teljesen megfizethető áron, és ha kimegyünk a partra jógázni, mindig találunk egy olyan szakaszt, ahol nyugalomban magunk vagyunk. 

Ha te is egy csendesebb pihenésre vágysz, és a surf sem feltétlenül szempont, akkor érdemes kicsit eltévedni a térképen, kikerülni az ismertebb városokat. Mind Lisszabontól északra, mind délre számtalan választási lehetőséged van, egy autó viszont mindenképpen hasznos, különösen délen, mert ott a strandok is csak kocsival megközelíthetőek a településekről, szállásokról, és így sokkal nagyobb tered lesz felfedezni az eldugott kincseket. 

Kalandra fel!