Gyere rám Portugália!
Megzabállak

Elérkeztünk a kedvenc témámhoz. Na jó, a surf után! 😀

Nekem alapvetően az egyszerűség az, ami a portugál gasztroban igazán szíven talál. meg persze a rengeteg cukor, de ez elsőre erős felütés, szóval kezdjük valami könnyebben emészthetővel. Nem spilázzák túl, halak, rákok, húsok, egy kis só-bors, és friss párolt zöldségek, főtt burgonya köretnek. Személyes kedvencem az óriás zöldbabjuk fokhagymával párolva egy kis olivaolajon. 

A kedvenc halam a Dourada, szinte minden étteremben fent van az étlapon, jellemzően grillezik, szálka nem sok van benne és könnyed lefejthető ról a húsa, ami nagyon finom kellemes állagú, egyáltalán nem zsíros. 

A tengeri herkentyűk közül nekem a gambas vagyis garnélarák a kedvencem, de itt próbáltam először az osztrigát, ami tényleg olyan, mintha egyetlen kis falatban az egész óceánt nyelném le. 

A legtöbb picike kávézóban is kínálnak napi levest és 1-2 főételt is. A levesek egyszerű, sűrű krémlevesek, általában spenóttal, zöldbabbal kiegészítve. 

Imádják a marhát és a sertést, sokféle kolbászaikat pedig nem restek a sajátos pörkölt jellegű egytálételek turbózásaként használni.

Természetesen egy jó adag sültkrumplit bárhol kérhetsz bármihez, de általában jár is a tálhoz egy vegyes saláta kíséretében. Ha salátáznál, szintén ne számíts bonyolult dolgokra. Paradicsom, uborka, hagyma, zöldsaláta levelek egy kis olivával és borecettel meglocsolva. Én nagyon szeretem, ha jó helyen jársz, isteni, jóízű zöldségekből pakolják össze. Még a tonhalsalátájukat szoktam gyakorta kérni, elég emberes adagokat adnak, simán egy főétkezést lefed.

Akkor térjünk a lényegre…a sütik! 😀

Egy jó Pastel de nata adta világi öröm megélése nélkül ne is gyere haza, ha rám hallgatsz. 

Ez a süti a portugál tradíció része, ezzel kelnek, ezzel fekszenek. Éttermekben, kávézókban, mindenhol megtalálod a rppanósra sült leveles tészta kosárkában rejlő vaniliás tojáskrémet. gyakorlatilag egy pudingra emlékeztet, a teteje megkaramellizálva. Az igazán jó helyeken tényleg tojássárgából, tejből készült főtt krém kerül bele, és persze cukor olyan mennyiségben, amire nem akarsz gondolni sem.