Ha esetleg ez eddig nem tudatosult volna benned az Azori- szigetek Portugália, míg Kanári Spanyolország része. Ennek tükrében a gasztro vonal is nagyjából a szárazföldivel azonos, de nézzük ez mit is jelent!
Természetesen mindkét szigeten akad szép számmal választék tengeri cuccokból. Azorin az egyszerűség dominál, akárcsak a mainland-en, a steak must have, ha eszel húst, hiszen szabadtartású marháik húsának nincs párja. Én magam a különféle zöldjeikért rajongom, sokféle leveles saláta, koriander, fűszernövények elképesztő életteli minden. A szarvasmarhákból adódóan a tejtermékek is híresek a szigetekről, a lakosság nagy része ezzel foglalkozik, kis családi üzemekben készülnek a sajt különlegességek. Nekem az egyik kedvencem a friss lágy sajt, ami egy nagyon könnyű, remegős henger tömben kerül általában a tányérra előételként. A nálunk is ismert piros aranyhoz hasonló paprika krémmel és elképesztő finom friss kenyereikkel kínálják.
Minden alkalommal többször rámegyek a tonhal steak-re is, van, hogy étteremben, de sokszor boltban veszem frissen és magam készítem el egyszerűen só-bors kombóval, és a titkos koriander-lime- ananász salsával, salátával küldöm be. Na megvan már a repjegyed? 😀
Kérlek egy dologgal légy óvatos! ez pedig a föld alatt geotermikus vermekben hosszan főtt portugál kolbászkák, húsok. Szóval nem arról van szó, hogy veszélyben lenne az életed, de nekünk elég, hogy is mondjam…érdekes élmény volt ez a helyi tradicionális fogás.
Mindenesetre ez Azori sajátosság, ha kalandor vagy a gasztro terén is, akkor Furnas-ban hajts rá!
Mi a táborainkban mostanában inkább a portugál borok, ízletes ananász készítmények, és a cukrot és tojást meg nem tagadó cukrászremekek tesztelését preferáljuk.
De nézzük mi a helyzet a spanyol szigeteken! Itt már kicsit színesebb, kísérletezőbb vonalon tapasztalhatjuk a zabál…mármint az étkezés mámorait. Jöhetnek a tapasok! Fuerteventurán is nagy a keletjük a kisebb porciókban választható hideg vagy meleg étkek sorozatának. Kedvenc klasszikusom a még fortyogó fokhagymás olajban sült rákocskák kedves agyagtálban szervírozva, lecsúszik mellé könnyen egy-két kívül ropogósra sült belül lágyan krémes croqueta is, és ha még marad hely tuti lefojtom egy a tetején karamellizált cukorbiztos krémes pudinggal a crema catalanaval.
Most nem sorol fel az összes opciót, amivel kajatúladagolás útján kínozhatod magad, de légy biztos benne, hogy ez nem egy keto diétás utazás lesz, persze, ha elég erős vagy, és kitartasz az elveid mellett, vegán, cukor- és gluténmentes étkezésre is találsz az étlapokon kompromisszumos megoldást, én mégis arra biztatlak gyakorold a megengedést ebben az egy hétben.
Egyébként én szeretem utazások alatt a helyi élelmiszerboltokat is felfedezni, és mindkét helyen nagyon széles és izgalmas a választék, szóval abszolút működik az is, hogy az ember magának alkot ételeket mindenféle helyi ínyencségből, ehhez a Fuerteventurás fullos konyhás apartmanjaink jó terepet biztosítanak, és remekül lehet kombinálni a borok tesztelését, konyhai alkotófolyamatokat a közösségi örömködés élményével.
Természetesen még oldalakon át tudnék sztorizni mindkét helyről, de a legjobb, ha személyesen jársz utána, vagy akár valamelyik táborunkban tapasztalt vezetőnk kíséretében.